logo
Imprimir
13-01-2020 | 20:34hs
•CATALUNYA NORD

Jaume Pol: “a Catalunya Nord hi ha molta solidaritat amb els presos i els exiliats polítics”

Membre d’Òmnium i del Comitè de Solidaritat, Jaume Pol lamenta la manca de suport de les institucions en la defensa de la llengua catalana

Nascut a Sant Llorenç de Cerdans (69 anys), Jaume Pol fa temps que lluita per la causa catalana: “estic molt implicat amb tot el que té a veure amb la defensa de la llengua i la solidaritat amb el procés català”. Durant l’entrevista, Pol repassa alguns temes d’actualitat, entre els quals destaca la situació política que viu Catalunya i la visita de Puigdemont a Perpinyà. “Fins ara és veritat que hi havia un catalanisme minoritari i folklòric, però els últims esdeveniments han fet canviar la mentalitat”, relata un Jaume Pol que coneix molt bé la realitat nord-catalana. De fet, Pol formarà part de la candidatura d’Unitat Catalana amb l’objectiu d’aconseguir representació a l’Ajuntament de Perpinyà. Al ser preguntat pel rol que ha d’adquirir Catalunya Nord, Pol assegura que “el desenllaç passarà per Europa i l’acceptació d’un referèndum d’autodeterminació”. 

És militant d’alguna entitat catalanista?

A la dècada dels 70 i 80 vaig ser de l’Esquerra Catalana dels Treballadors (ECT), i ja fa molt temps que estic a Unitat Catalana. A banda de formar part d’aquest partit polític, també soc membre d’Òmnium Cultural a Catalunya Nord, estic inscrit al Consell per la República i estic vinculat al Comitè de Solidaritat Catalana. En definitiva, estic molt implicat amb tot el que té a veure amb la defensa de la llengua i la solidaritat amb el procés català. 

Formarà part de la candidatura d’Unitat Catalana a Perpinyà?

Sí, estic dins de la llista que encapçala Clotilde Ripoull. Som l’única candidatura que no té cap referència a cap partit polític francès, i precisament aquesta és una de les raons per les quals Unitat Catalana hi ha donat suport. 

Com es viu la situació política catalana a Catalunya Nord?

Es segueix amb molt d’interès, sobretot des del moment que es va anunciar la visita de Carles Puigdemont. És un moment històric i com a tal, és impossible donar-li l’esquena. El procés és llarg però és fascinant veure com avancen els esdeveniments.

Ara comentava que ha augmentat l’interès arran de l’anunci de la visita de Puigdemont. Serà ben rebut?

I tant! A Catalunya Nord hi ha molta solidaritat amb els presos i els exiliats polítics. Fins ara és veritat que hi havia un catalanisme minoritari i folklòric, però els últims esdeveniments han fet canviar la mentalitat. Carles Puigdemont serè rebut amb tots els honors perquè no és gens fàcil anar a Europa i parlar de Catalunya. Precisament ara estava seguint el que està passat a Estrasburg, i és evident que el temps li ha donat la raó.

Quin ha de ser el paper de Catalunya Nord en la qüestió catalana?

La solidaritat la tindran sempre però crec que Catalunya Nord tampoc pot determinar el futur de manera formal. El desenllaç passarà per Europa i l’acceptació d’un referèndum d’autodeterminació. I això evidentment no pot venir de Catalunya Nord.

Les institucions franceses donen suport a la llengua catalana?

Aquí la llengua catalana no té cap oficialitat a nivell de l’Estat francès. Malgrat la voluntat de les associacions i entitats, el suport institucional és inexistent. De totes maneres, crec que s’ha de seguir lluitant.

Com creu que acabarà el procés?

Penso que la cosa va per llarg perquè l’Estat espanyol no vol que Catalunya aconsegueixi la independència. Personalment, crec que l’objectiu s’assolirà tard o d’hora. La situació és irreversible, i la raó està de part dels independentistes. La prova és que la justícia europea ha criticat les decisions de la justícia espanyola.

Què en penses del fet que hi hagi presos i exiliats polítics?

És un escàndol. No hi ha cap respecte ni pels drets humans ni per la democràcia. A Catalunya Nord la gent està indignada amb el fet que hi hagi presos i exiliats polítics pel sol fet de complir el que demanaven els electors. Encara no entenc com no ha sortit cap país reclamant l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats. És incomprensible. 
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/123156_jaumepolacatalunyanordhihamolta-olidaritatambel-pre-o-iel-exiliat-politic--1.htm