logo
Imprimir
13-01-2020 | 16:35hs
•CATALUNYA NORD

Jean-Jacques Planes: “firmaré el manifest perquè tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació”

Planes assegura que “Carles Puigdemont té molts suports i quan vingui a Catalunya Nord, serà rebut com un home d’Estat”

Jean-Jacques Planes (58 anys), que es presentarà a les eleccions per ser el batlle de Ceret, ens confirma que signarà el manifest independentment de si guanya els comicis. “Els governants han d’acatar les opinions de la gent, això és la democràcia”, assegura Planes. Durant l’entrevista amb qui va ser president del col·lectiu anti-MAT al Vallespir, parlem de qüestions relacionades amb l’actualitat política i també de l’interès per la cultura catalana a Catalunya Nord. “Les dificultats que tenen els catalans del sud seran solucionades pels catalans del nord”, explica el candidat a l’alcaldia de Ceret. Al ser preguntat per com acabarà el conflicte polític i judicial a Catalunya, Planes entén que l’Estat espanyol haurà de cedir i acceptar un referèndum.

El març es presenta a l’alcaldia de Ceret?

Exactament, m’hi presento com a independent. Com es diu a França, sense etiqueta i obert a totes les sensibilitats.

Quan es presenti firmarà el manifest que han signat molts batlles nord-catalans?

Signaré el manifest encara que no sigui escollit alcalde. El firmaré perquè penso que tots els pobles tenen dret a l’autodeterminació, i el poble català no n’és una excepció. Els governants han d’acatar les opinions dels ciutadans. Això és la democràcia!

Què en pensa de la delegació del Consell per la República a Catalunya Nord?

És una gran iniciativa per la catalanitat. Fins ara no érem gaire solidaris amb la catalanitat, i la cosa està canviant. Per aquesta raó, penso que és molt bo que Perpinyà i Catalunya Nord acullin una entitat com aquesta.

Quin creu que ha de ser el paper de Catalunya Nord respecte a la situació política catalana?

Les dificultats que tenen els catalans del sud seran solucionades pels catalans del nord. Quan hi va haver la Revolució Francesa, els caps van caure. En canvi, quan Franco va morir, els seus hereus van seguir al poder. El mateix està passant en aquests moments. L’Estat espanyol no pot sofrir que els catalans es treguin les cadenes, però nosaltres hi tenim molt a dir.

Vostè de quina manera s’implica amb la causa?

No estic inscrit a cap entitat de manera concreta però com t’he dit abans, signaré el manifest. A més, participo en totes les activitats organitzades per Aire Nou de Bao i assisteixo als esdeveniments que defensen la catalanitat. Soc un apassionat de la cultura catalana, i penso que la frontera no hauria d’existir. De fet, el diumenge passat vaig a estar a Figueres i em vaig sentir com a casa. No és incompatible tenir la nacionalitat francesa i sentir-te català. Sempre dic que Catalunya és el meu país.

La gent de Catalunya Nord se sent identificada amb la cultura i la llengua catalana?

Hi ha una petita part que sí. De fet, ara et diré una cosa molt curiosa. Els anglesos, holandesos o francesos que venen aquí, volen aprendre el català i tenen molta curiositat per la seva cultura. En canvi, la gent que és d’aquí, que els seus avis eren catalans, no tenen el mateix interès. Precisament, aquestes darreres setmanes, hem celebrat reunions de cara a les eleccions del març i ens hem adonat que les persones de les nacionalitats que et comento, són els primers que defensen la catalanitat. Els mateixos anglesos i francesos ens van preguntar què faríem per la catalanitat, i això és extraordinari.

I els representants polítics?
Ha estat un procés llarg però de mica en mica, els dirigents es sumen a la causa. El mateix batlle de Perpinyà està prenent consciència, i és molt important que sigui així. Hi ha hagut una gran millora en aquest sentit!

Creu que Catalunya aconseguirà la independència?

No sé quan passarà, però em sembla que l’Estat espanyol haurà de donar suport al referèndum per saber quina relació volen tenir els catalans respecte a Espanya. Penso que per crear la República Catalana caldrà negociar amb l’Estat i tenir la benedicció d’Europa.

És optimista?

Ara ens sembla difícil, però ja veiem com ha canviat la mentalitat respecte a la situació de Carles Puigdemont. Si el president a l’exili ve a França, no hi haurà cap problema, i això és un gran avenç.

Com rebran a Puigdemont quan vingui el febrer a Perpinyà?

Tindrà una bona acollida. Carles Puigdemont té molts suports i serà rebut com un home d’Estat. Aquí la independència es comprèn en part. El que si té més unanimitat és el fet que la justícia espanyola sigui poc democràtica. Això no es tolera.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/123017_jean-jacque-plane-firmareelmanife-tperquetot-el-poble-tenendretalautodeterminacio-2.htm