logo
Imprimir
09-01-2020 | 17:14hs
•CATALUNYA NORD

Òmnium Catalunya Nord aposta pel setè art en català

L’entitat cultural impulsa des de l’any passat el cicle de cinema ‘CineCat’, que fins ara ha aconseguit una gran acceptació entre el públic

Llengua, cultura i folklore, però també cinema. L’associació Òmnium Catalunya Nord, vinculada en essència a Òmnium Cultural tot i ser-ne independent -pertanyen a estats diferents-, impulsa des del gener de l’any passat el cicle CineCat, una iniciativa que projecta mensualment una pel·lícula en català -subtitulada en francès- arreu de la Catalunya del Nord i que, de moment, està assolint un gran èxit d’assistència. 

Així ho subratlla la presidenta de l’entitat, Montserrat Biosca, qui destaca que la idea la va posar al damunt la taula Jacint Carrera, qui després s’ha encarregat de desenvolupar-la i donar-li forma amb l’ajuda d’altres membres del col·lectiu. “De moment la gent està responent molt bé a l’activitat i l’objectiu és continuar així i omplir tot el país de cinema en català”, explica la presidenta. 

Aquest mes, la projecció protagonista és  ‘Darrere la porta’, de Pere Soles i David Gimbernat, que ja s’ha vist a Prats de Molló (7 de gener) i que aquesta tarda arriba a Sant André (18 h). Pròximament, el film farà acte de presència a Tuïr (14 de gener), Oceja (15 de gener), Elna (17 de gener), Banyuls de la Marenda i Prada (21 de gener), Estagell (23 de gener), Argelers (28 de gener) i Cabestany i Bao (30 de gener). 

“Promoure el català”

Com indica Biosca, la fita cabdal de la proposta és molt concisa: “El que volem és promoure el català”. Per aconseguir aquest objectiu, les sales de cinema esdevenen una de les eines, però no són les úniques. En aquest sentit, l’activitat principal d’Òmnium Catalunya Nord, la primera que van impulsar, són les classes de català per a adults realitzades fora de les escoles, unes activitats que cada vegada tenen més acceptació i que en aquest curs 2019-20 es fan a 21 municipis amb un total d’una quarantena de classes (entre 400 i 500 alumnes).

D’altra banda, l’associació també és coneguda per celebrar festivitats nostrades com Sant Jordi, diada en la qual organitza la ja coneguda ‘Nit de Sant Jordi’, així com per organitzar conferències, ponències i d’altres esdeveniments que vetllin per la difusió de la cultura i la tradició catalana. Precisament, una de les properes cites en el calendari serà la conferència que brindarà el vicepresident primer i portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, el dia 24 de gener a Perpinyà. 
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/122792_omniumcatalunyanordapo-tapel-eteartencatala-1.htm