logo
Imprimir
27-11-2019 | 15:16hs
•ANDORRA

Ubach destaca el paper de la Reunió Iberoamericana de Ministres d’Afers Exteriors a Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, que també ha assistit a l’acte, ha donat, juntament amb Ubach i Grynspan, la benvinguda als màxims representants dels 22 països que formen part de la Comunitat Iberoamericana

La titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i la Secretària General Iberoamericana, Rebeca Grynspan, han presidit aquest dimarts la I Reunió Iberoamericana de Ministres d’Afers Exteriors, que s’ha celebrat a Soldeu en el marc de la XXVII. Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern que acollirà el Principat el novembre de 2020. Ubach i Grynspan han qualificat la trobada organitzada a Andorra “d’èxit” perquè ha esdevingut un gran espai de diàleg entre tots els països iberoamericans, malgrat la situació política que viu actualment la regió.

El cap de Govern, Xavier Espot, que també ha assistit a l’acte, ha donat, juntament amb Ubach i Grynspan, la benvinguda als màxims representants dels 22 països que formen part de la Comunitat Iberoamericana. En destaca la presència dels ministres d’Afers Exteriors de Nicaragua, Guatemala, Espanya, Portugal, República Dominicana, així com d’altres alts representants de les delegacions iberoamericanes, com ara viceministres.

Durant el seu discurs, Ubach ha destacat la importància de la Conferència Iberoamericana com a un “mecanisme regional” que representa per a Andorra “una plataforma de diàleg polític i de cooperació ideal per promoure i impulsar la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”. La titular d’Afers Exterior ha recordat el lema de la Cimera, ‘Innovació per al desenvolupament sostenible’, i ha insistit en la necessitat de “posar la innovació al servei de la sostenibilitat”.

En aquest sentit, la Reunió els delegats iberoamericans han acordat l’adopció de l’Estratègia Iberoamericana d’Innovació, que és un dels objectius que s’ha marcat la Secretaria Pro Tempore (SPT) d’Andorra, i que s’aprovarà a la Cimera de Caps d’Estat i de Govern, per fer de la innovació una eina que actuí com a accelerador de la lluita contra el canvi climàtic, la pobresa i la desigualtat. A més, la presidència andorrana de la SPT ha presentat una declaració consensuada de 48 punts, que tracta qüestions a continuar reforçant en l’àmbit de la regió iberoamericana, com per exemple l’educació, la cultura o la igualtat de gènere, entre d’altres.
“Andorra sempre ha manifestat el seu compromís a través dels instruments dels quals disposa, que són la cooperació, l’enteniment, el diàleg, el dret i la diplomàcia”, ha sentenciat Maria Ubach, i ha recordat que “el principi fonamental de les Cimeres és enfortir el diàleg entre els Estats membres”.

Precisament en aquest sentit, la secretaria general iberoamericana, Rebeca Grynspan s’ha congratulat pel contingut de la trobada, destacant l’assistència de tots els representants dels 22 països que configuren la Conferència Iberoamericana. Un fet que, tal com ha afirmat Grynspan, “és una mostra del compromís amb l’espai iberoamericà” per part de tots els països que han treballat a Andorra “amb esperit crític constructiu i de diàleg, tot i les dificultats de la regió” llatinoamericana.

Per aquest motiu, la secretaria general iberoamericana ha qualificat la Reunió “d’extremadament exitosa” perquè ha esdevingut una plataforma “de diàleg” davant “les dificultats de la regió que tots coneixem”. I és que Rebeca Grynspan ha volgut posar l’accent en el fet que “els països han manifestat que volen seguir treballant en la Conferència Iberoamericana sota el lideratge d’Andorra” i analitzar i discutir al voltant de temes com ara la cooperació en polítiques mediambientals.

D’aquesta manera, la màxima responsable de la secretaria general iberoamericana ha agraït el treball d’organització d’Andorra amb la I Reunió Iberoamericana de Ministres d’Afers Exteriors i amb la resta de trobades previstes en el calendari de la XXVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern. “Avui l’espai iberoamericà surt reforçat i aquest resultat li’l devem a l’excel·lent treball dels equips d’Andorra”, ha refermat.
En paral·lel, Rebeca Grynspan ha incidit en el fet que la trobada ministerial d’Afers Exteriors també ha servit per acordar l’inici del procés per crear el Programa Iberoamericà per a la Prevenció de la Violència de Gènere.

Alhora, durant l’esdeveniment els ministres d’Afers Exteriors han aprovat oficialment la candidatura de la República Dominicana per acollir la XXVIII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern.
Link:
https://gironanoticies.com/noticia/117717_ubachde-tacaelpaperdelareunioiberoamericanademini-tre-dafer-exterior-aandorra-1.htm