logo
Imprimir
22-11-2019 | 13:18hs
•CATALUNYA NORD

Perpinyà serà la capital de la Sardana fins al març del 2020

Des del passat 16 de març, la ciutat de la Catalunya Nord celebra tota mena d'activitats amb l'objectiu d'ampliar la difusió i el prestigi social de la sardana

Arenys de Munt, Barcelona, Calella, Mollerussa, Figueres i Montblanc han sigut les darreres capitals de la Sardana, una distinció que actualment està a mans de Perpinyà. La ciutat del Rosselló és la capital de la Sardana des del passat 16 de març i ho serà fins al 15 de març del 2020, quan Sant Feliu de Guíxols n'agafi el relleu.

Un cop superat l'equador d'aquest privilegi, Perpinyà segueix acollint tota mena d'activitats culturals i lúdiques (danses, tallers, exposicions i concerts) amb una sèrie d'objectius molt ben definits, entre els quals es troba ampliar la difusió, el conreu i el prestigi social de la sardana, també entre el públic no sardanista.

Un altre dels reptes d'aquesta iniciativa és incrementar la cohesió, en l'àmbit cultural, dels territoris al nord i sud de Catalunya i Andorra. I finalment, l'elecció d'un indret com a capital també implica la projecció d'aquest més enllà de les fronteres polítiques, és a dir, la designació la converteix en un pol d'atracció cultural, turístic i econòmic molt important.

Capitalitat d'activitats

Evidentment, l'elecció com a capital de la Sardana implica l'organització regular d'activitats festives, tradicionals i culturals durant tot l'any.

Demà mateix, la ciutat de Perpinyà acollirà la "Trobada vi i Sardanes". A partir de les 10 del matí, hi haurà una degustació de vins i castanyes torrades, i paral·lelament, també es celebrarà una cercavila dels Gegants de Perpinyà, que aniran acompanyats dels Clairanencs i de les diferents confraries dels vinyaters. Ambdues activitats tindran lloc a la plaça Gambetta.

A més, durant la jornada, els assistents podran assistir a una missa amb interludi musical de la Cobla Casanovas, i posteriorment, la mateixa cobla liderarà el tradicional Ball d'Ofici.

Designació amb història

Qualsevol municipi pot optar a ser la capital de la Sardana. Per ser-ho, cal presentar una candidatura i ser escollit per una comissió. En aquest sentit, cal destacar que la comissió és una entitat independent que pertany a la societat civil i està formada per la Confederació Sardanista de Catalunya i l'Obra del Ballet Popular, que és qui ha implantat aquesta iniciativa.

Tot i que la iniciativa va iniciar-se el 2013, l'origen d'aquest esdeveniment ve de la dècada dels 60, quan la designació de les capitals de la Sardana es coneixia amb el nom de "Ciutat Pubilla".

 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/116797_perpinya-eralacapitaldela-ardanafin-almarcdel2020-1.htm