logo
Imprimir
18-11-2019 | 14:02hs
•BESALú, VILA COMTAL

Besalú ja es prepara per la 27a edició de la Fira de la Ratafia

Del 30 de novembre a l'1 de desembre, la vila comtal s'omplirà de botigues, música, degustacions i concursos amb la ratafia com a gran protagonista

La Fira de la Ratafia de Besalú ja és un dels esdeveniments més consolidats del panorama gastronòmic gironí i també català. I el fet que aquest any es celebri la 27a edició, encara ho fa més palès.

Com en els darrers anys, el programa de la fira ha anat incorporant activitats per tal d'arribar a totes les franges d'edat, i enguany no ha sigut una excepció. Durant el cap de setmana del 30 de novembre i 1 de desembre, Besalú acollirà tota mena d'activitats que tindran un denominador comú: donar a conèixer la ratafia. La fira arrencarà el dissabte (18h) amb un concurs de dolços casolans amb ratafia Russet que tindrà lloc a la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Besalú.

Tot i que la fira comença el dissabte, el gruix del programa es portarà a terme el diumenge 1 de desembre. Durant tota la jornada, els assistents que s'acostin a la plaça de la Llibertat podran gaudir de degustacions, tastos i vendes de ratafies provinents d'arreu del país. Paral·lelament, al Prat de Sant Pere hi haurà un mercat artesanal i botigues.

També el diumenge, la Sala d'Actes acollirà un concurs de ratafies de Besalú (11h). Més tard, a partir de les 12 del migdia, la fira s'amenitzarà amb la música dels The Puppy Thoughts. A banda d'aquesta activitat musical, la plaça de la Llibertat també serà l'escenari de la presentació de la ratafia guanyadora d'enguany (13h) i posteriorment, es procedirà a fer l'obertura de la ratafia guanyadora del 2018. Ja a les 5 de la tarda, la Fira de la Ratafia de Besalú arribarà al seu final amb una audició de sardanes que anirà a càrrec de la Cobla Principal d'Olot.

Història de la ratafia

Com succeeix amb tots els elements amb un mínim d'història, es fa difícil determinar un origen precís. I amb la ratafia passa el mateix. Algunes fonts apunten que aquest licor s'hauria començat a fer l'any 1000, però la primera referència no s'hauria trobat fins a l'any 1.600 en el monestir de Santa Maria de la Sala d'Adorno (Itàlia). Pel que fa a l'origen etimològic de la ratafia, seria el resultat de "ratificar" un acord verbal amb un licor alçat.

Tot i que l'origen de la ratafia és foraster és evident que, amb el pas dels anys, aquest ha esdevingut un producte típic de Catalunya, i sobretot molt arrelat a les comarques gironines. D'aquí que dues de les fires més importants del país es celebrin a Besalú (Garrotxa) i Santa Coloma de Farners (La Selva) respectivament.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/115911_be-alujae-preparaperla27aediciodelafiradelaratafia-2.htm