logo
Imprimir
13-11-2019 | 13:37hs
•BAIX EMPORDà

Un projecte d'investigació a Platja d'Aro sobre història de les entitats presentat per Alfons Tauler premi Recerca Local 2019

Una iniciativa de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro i la Fundació Jordi Comas i Matamala

El projecte d'investigació Entitats i clubs esportius, i esportistes destacats de Castell-Platja d'Aro, presentat per Alfons Tauler i Cama, proclamat guanyador del 8è Premi Jordi Comas de Recerca Local de Castell-Platja d'Aro, dotat en 4.500 euros. En l'acte de lliurament, celebrat divendres 8 de novembre a l'espai cultural la Masia de Platja d'Aro, també es va presentar el llibre publicat per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro amb el suport econòmic de la Diputació de Girona del treball guanyador de la quarta edició, l'any 2015: Abans que tot canviés. Les activitats tradicionals a la Vall d'Aro abans de l'arribada del turisme de masses, de l'historiador i arqueòleg Jaume Badias i Mata. Aquest és el quart volum editat pel consistori, amb la voluntat d'elaborar a partir del premi una col·lecció de monografies locals.

El projecte escollit enguany proposa recollir la història de totes les entitats esportives del municipi avui amb activitat i també d'aquelles desaparegudes però amb una transcendència significativa. De cadascuna s'indexarà any de fundació, relació de presidents, detall de les activitats organitzades, competicions en què ha participat i títols o ascensos obtinguts. També una secció específica dels esportistes nascuts o residents al municipi destacats tant a nivell individual o amb clubs de fora del municipi. L'autor, Alfons Tauler i Cama, nascut i resident a Castell d'Aro, empleat de banca jubilat, ha tingut una llarga vinculació amb l'esport local, especialment amb el club de futbol Aro CE, del que va publicar-ne la història en el llibre 80 anys de futbol a Castell-Platja d'Aro (2015). També havia fet les cròniques dels partits del club per a diversos diaris -El Punt, Diari de Girona, El Mundo Deportivo i Sport- i havia col·laborat en l'antiga revista local El Carrilet, justament amb una sèrie de reportatges sobre clubs i esportistes locals destacats.

El Premi de Recerca Local està impulsat des de l'any 2012 per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro de la mà de la Biblioteca Mercè Rodoreda amb la col·laboració de la Fundació Jordi Comas i Matamala i guardona anualment projectes inèdits d'investigació que puguin esdevenir un cop desenvolupats en un treball de recerca més extens sobre el municipi i publicable en format de llibre, en qualsevol àmbit: geografia, història, economia, turisme, aspectes socials, esportius, culturals, mediambientals, biografies, folklore... El jurat de la convocatòria de la vuitena edició l'han format el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Josep Amat; el director de la revista Gavarres, Pitu Basart; l'editor de la Revista del Baix Empordà, Gerard Xarles i el director de la Fundació Jordi Comas, Lluís Poch.

El projecte guanyador pren el relleu al doble guardó de l'edició 2018: El comerç de la sorra del comunicador i fotògraf Carles Torrent i Vilà, sobre l'evolució del sector al municipi des dels seus inicis coincidint amb l'esclat turístic de la Costa Brava fins al present; i El Carnaval de Platja d'Aro: origen, història i evolució presentat a quatre mans pels periodistes J. Víctor Gay Frías i Carlus Gay i Puigbert, que analitza els antecedents i les diverses etapes de la celebració fins al seu format actual i la seva contribució en la promoció turística del municipi. Anteriorment -excepte l'any 2016 quan el premi fou declarat desert- havien estat guardonats Ràdio Mi Amigo, de Joan Perich i Romero (2017) sobre la instal·lació a Platja d'Aro durant quatre anys, de 1974 a 1978, d'una de les emissores pirates més importants d'Europa. Abans que tot canviés. Les activitats tradicionals a la Vall d'Aro abans de l'arribada del turisme de masses, de Jaume Badia i Matas (2015). S'Agaró i l'arquitecte Rafael Masó: la ciutat-jardí de Castell-Platja d'Aro. Arquitectura, urbanisme i paisatge noucentista al Mediterrani, de José Javier Guidi Sánchez i Sílvia Gómez Bermejo (2014). La comunitat rural de la Vall d'Aro al segle XV de Xavier Marcó; i Guerra i revolució a Castell-Platja d'Aro 1936-1937, de Jordi Bohigas (2013). I en la primera edició, l'any 2012, Nit d'Aro. 60 anys de discoteques i sales de festa a Platja d'Aro, de Xavier Castillón.

Els Premis de Recerca Local de Castell-Platja d'Aro adopten el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en record, reconeixement i homenatge a aquest empresari de l'hoteleria i la restauració amb diversos establiments al municipi, va ocupar la presidència i/o la vicepresidències de múltiples entitats turístiques i econòmiques (FOEG, Federació d'Hostaleria de Girona, Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Unió d'Empresaris d'Hostaleria de la Costa Brava Centre o Skal Club d'Espanya). També estigué vinculat durant quatre dècades al Patronat de Turisme Girona-Costa Brava. Va formar part de l'equip de govern de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro (1970-1979), i contribuí a la transformació del Carnaval de Platja d'Aro, fa més de 40 anys, per convertir-lo en un esdeveniment de referència a tot el país. També s'associa el seu nom, justament, a la primera gran campanya de promoció turística internacional del municipi El amor se cita en Playa de Aro, entre d'altres iniciatives.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/115158_unprojectedinve-tigacioaplatjadaro-obrehi-toriadele-entitat-pre-entatperalfon-taulerpremirecercalocal2019-1.htm