logo
Imprimir
11-11-2019 | 12:52hs
•LA SELVA

El Consell Comarcal de la Selva s'adhereix a la Setmana Europea de la Prevenció dels Residus amb la campanya 'Remuda't amb la roba vella'

Amb el lema "Remuda't amb la roba vella", el Consell Comarcal de la Selva participa a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, se celebra del 16 al 23 de novembre

En l'edició d'enguany, el Consell ha preparat una campanya comarcal que té per objectiu contribuir en la millora de la gestió de les peces de roba. I és que en l'actualitat, el tèxtil és un dels recursos més polivalents que encara més es llencen, erròniament, als contenidors de resta.

Concretament, un estudi efectuat fa poc als municipis de la Selva, ha mostrat que la roba trobada a l'interior dels contenidors de resta varia entre un 5 i un 20 vint per cent de presència en pes.

Com passa amb qualsevol altre residu/recurs, el correcte tractament de la roba ha d'obeir l'actual jerarquia de gestió que prioritza, en primer terme, la reducció dels residus, seguit de la reutilització, el reciclatge i, com a darrera opció, el tractament finalista.

La primera prevenció s'aplica en el moment d'escollir la roba que comprem i es té l'opció de triar entre peces de baixa o de més alta qualitat; ja que aquestes darreres es podran tornar a introduir en un circuit de reutilització quan els seus propietaris decideixin retirar-les definitivament dels seus robers.

La segona prevenció s'aplica cada dia quan es té cura del vestuari.

La primera reutilització s'aplica quan es vol retirar definitivament una peça de roba de l'armari i s'escull entre les diferents opcions de reutilització: que van des d'obsequiar-la directament a un conegut a ficar-la als contenidors de roba del carrer (mai als contenidors de resta)

La segona o posteriors reutilitzacions les apliquen els gestors de roba que s'encarreguen del buidatge dels contenidors del carrer, o de recollir-la per altres vies, i la posen de nou en circulació: des de la seva revenda amb fins socials a la seva introducció a circuits de reciclatge.

El reciclatge de la roba es troba en constant renovació i cada cop és més habitual trobar roba reciclada al mercat com noves peces fabricades a partir d'altres antigues de poliester, draps de cotó de neteja industrial fets de samarretes velles, farcits de tapisseria fets de retalls.

La campanya "Remuda't amb la roba vella", que ha preparat el Consell Comarcal de la Selva, combina la reutilització i la creativitat. En aquest sentit, ofereix una nova alternativa de tractar la roba que, tot i no ser una solució a l'engròs com les altres, vol cridar l'atenció sobre les moltes possibilitats de gestió correcte que es pot donar a la roba que ja no es vol.

- Sigui transformant el disseny de la peça de vestir o reconvertint-la en un altre complement.

- I això, tant sigui pel desig d'obtenir la peça nova o l'article final com per la il·lusió de donar una altra utilitat a un teixit pel que teníem una estima especial.

En el marc d'aquesta setmana s'han organitzat tallers temàtics a diverses poblacions de la comarca de la Selva. Aquelles persones que vulguin assistir a més d'un taller és recomanable inscriure's abans al telèfon 872973873, de dilluns a divendres de 9 del matí a quatre de la tarda.

Els tallers s'iniciaran aquest diumenge a Caldes de Malavella en el Mercat d'Oportunitats amb un taller d'iniciació al RREMUDATGE, que es farà de les deu del matí a les dues del migdia com a activitat prèvia a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus. La resta de tallers temàtics són: Taller de BOSSARRETES –bosses de mà fetes de camises, de texans o de samarretes (dissabte 16 de novembre, Passeig Pau Casals, 10 a 13 h); Taller d'ABILLAMENTS – Tot tipus de complements de vestir nous fets amb coses velles (diumenge 17 de novembre, Vidreres, Festa Petita, 10 a 13 h); Taller d'AIXECAR LA CAMISA - Mil idees amb les camises del pare o de l'avi (dissabte 23 de novembre, Passeig Mossén Cinto Verdaguer, 10 a 13 h); Taller de REGIRAR TEXANS - Des d'un pot a una faldilla amb els mateixos texans regirats (diumenge 24 de novembre, Anglès, Mercat setmanal, 10 a 14 h); Taller avançat de RREMUDATGE – Taller polifacètic amb un acabat brodat (diumenge 1 de desembre, Breda, Mercat Setmanal, 10 a 14 h); Taller de GUARNIMENTS- Mil maneres de decorar la casa i el Nadal (Dissabte 6 de desembre, Sils, Mercat Setmanal de 10 a 14 h).




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/114606_elcon-ellcomarcaldela-elva-adhereixala-etmanaeuropeadelaprevenciodel-re-idu-amblacampanyaremudatamblarobavella-1.htm