logo
Imprimir
07-11-2019 | 14:20hs
•LLEIDA

La Cátedra AgroBank de la UdL premia a un projecte sobre el biocontrol de floridures en vinya ecològica

La iniciativa, liderada per la investigadora Belén Patiño de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), rebrà un total de 15.000 euros per desenvolupar-lo

La Càtedra AgroBank Qualitat i Innovació en el sector agroalimentari de la Universitat de Lleida (UdL) ha decidit premiar un projecte que buscarà agents de control biològic per a les floridures toxigèniques en vinya ecològica, en el marc de les 3es Ajudes per a la transferència del coneixement al sector agroalimentari. La iniciativa, liderada per la professora del Departament de Genètica, Fisiologia i Microbiologia de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) Belén Patiño rebrà un total de 15.000 euros per desenvolupar-lo. L'import ha augmentat enguany un 66% respecte a convocatòries anteriors.

Patiño, coautora de 2 patents, treballa en la detecció, identificació i control de floridures productores de toxines relacionades amb la salut humana i animal. Desenvoluparà seu projecte, amb el títol Efecte de les pràctiques agrícoles sobre la microbiota del sòl i la seua relació amb les espècies productores de micotoxines. Caracterització de possibles agents de control biològic en sòl, amb l'empresa madrilenya Nostoc Biotechnologies SL, que s'encarregarà d'incloure els possibles agents descoberts en bio-pesticides.

La Càtedra AgroBank ha rebut 12 propostes des de cinc comunitats autònomes per a aquesta convocatòria: Catalunya, Aragó, Madrid, Comunitat Valenciana i Andalusia. El jurat ha valorat "la qualitat científica i la possible aplicabilitat dels resultats" del projecte premiat, segons destaca el director de la Càtedra i professor de la UdL, Antonio J. Ramos. I és que Espanya és el primer país a nivell mundial en superfície de vinya ecològica.

La investigadora de la UCM explica que "el raïm i els seus productes derivats (vins, sucs, panses...) són uns dels productes més sovint contaminats amb micotoxines, fonamentalment ocratoxina A (OTA) i aflatoxines (AFs) produïdes per espècies del gènere Aspergillus". A més, "el sòl agrícola és el principal reservori d'espècies productores d'aquestes micotoxines i les espores es transmeten a la planta directament per contacte, per partícules de pols o per insectes vectors".

El projecte premiat per la Càtedra AgroBank vol, en primer lloc, establir les possibles diferències en la microbiota del sòl degudes a les diferències de maneig, ecològic o convencional, utilitzant tècniques de seqüenciació massiva. Després estudiarà les possibles relacions entre els fongs productors de micotoxines i espècies potencialment útils com a agents de control biològic. La tercera fase consistirà en proposar els microorganismes més adients (bacteris i/o fongs) per incorporar-los a pesticides biològics aptes per a camps de cultiu ecològic. I és que els agents de control biològic són capaços de competir per nutrients, espai o aigua, desplaçant als fongs del seu nínxol ecològic, "el que pot ser una bona alternativa sostenible a l'ús de compostos químics", segons Patiño.

La Càtedra Agrobank Qualitat i Innovació en el Sector Agroalimentari de la Universitat de Lleida, creada el 2016 de la ma de Caixabank, té com a objectius reconèixer la recerca d'excel·lència que es desenvolupa en agroalimentació, promoure la transferència de coneixement entre investigadors, professionals i clients de l'entitat financera, així com impulsar la innovació en el sector.

AgroBank, líder del sector

En els seus quatre anys de vida, AgroBank, la línia de negoci de CaixaBank dirigida al sector agrari, ha consolidat el seu lideratge en aquest segment i té com a clients un de cada quatre agricultors espanyols. La proposta de valor d'AgroBank combina el desenvolupament dels millors productes i serveis adaptats a les peculiaritats dels agricultors, ramaders o cooperativistes, juntament amb un assessorament pròxim i integral, no només amb el suport financer sinó també des de la planificació conjunta, l'ajuda a la formació i l'especialització per oferir un servei realment útil.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/113936_lacatedraagrobankdelaudlpremiaaunprojecte-obreelbiocontroldefloridure-envinyaecologica-1.htm