logo
Imprimir
07-11-2019 | 13:45hs
•BAIX EMPORDà

La Casa de Papel, Rosalía, Boris Johnson, Casado, Greta Thunberg, Frida Kahlo, Hazard i Mr. Bean, entre les noves figures de Caganer.com d'aquest Nadal

L'empresa gironina Caganer.com presenta prop de mig centenar de novetats amb personatges del món de la política, artístic, ficció i esportiu

Els protagonistes de les sèries de televisió La Casa de Papel i Les de l'hoquei, la cantant Rosalía, els polítics Boris Johnson i Pablo Casado, l'activista Greta Thunberg, l'artista mexicana Frida Kahlo, el personatge de Mr. Bean i el futbolista Eden Hazard són algunes de les novetats que Caganer.com ha elaborat per aquest Nadal. L'empresa gironina, situada a Torroella de Montgrí i amb una trajectòria de 27 anys, ha donat a conèixer prop d'una quarantena de noves figures que un cop més converteixen personatges famosos del món de la política, artístics, esportius o de la ficció, en caganers del pessebre.

Els creadors de Caganer.com continuen seguint de ben a prop l'actualitat. En l'àmbit polític, s'afegeixen al llarg llistat de figures el primer ministre britànic Boris Johnson i el president del Partit Popular Pablo Casado. Els creadors també han renovat la canceller alemanya Angela Merkel.

El músic britànic George Michael i la cantant catalana Rosalía, guardonada als Premis Grammy Latinos, entren al selecte grup d'artistes de Caganer.com als quals també hi apareix aquest any la pintora mexicana Frida Kahlo. Sèries de televisió d'èxit com La Casa de Papel i Les de l'hoquei, ja a Netflix, també seran protagonistes a la col·lecció d'aquesta temporada amb els seus trets més identificatius: per un costat, les clàssiques màscares de Dalí i la granota (indumentària) vermella; i per l'altra, els colors groc-i-negre de les samarretes de les jugadores d'hoquei patins representats en la figura d'Emma Ricou (Dèlia Brufau). Completa el trio televisiu de Caganer.com d'enguany Mr. Bean, la mítica comèdia anglesa representada per Rowan Atkinson. Qui també ha estat molt present als mitjans de comunicació, els darrers mesos, ha estat la jove activista mediambiental sueca Greta Thunberg, inclosa al llistat de novetats. Marc Alòs, l'escultor de l'empresa empordanesa, explica que s'inspiren "molt en l'actualitat, com a novetats en política aquest any hi havia poc moviment, la majoria ja els havíem creat anteriorment, però hem potenciat altres àrees".

El fitxatge més destacat d'aquesta temporada del Real Madrid, Eden Hazard, entra com a novetat a l'àmbit esportiu, mentre que altres figures han evolucionat, com el futbolista del FC Barcelona Leo Messi, amb una de les cinc pilotes d'or que ha guanyat sota el braç, i Pau Gasol, ara amb la samarreta dels Portland Trail Blazers. A més, Novak Djokovic s'afegeix al llistat de tennistes on ja hi eren Rafa Nadal i Roger Federer.

Peces de museu com la de David de Miquel Àngel i de monuments com les gàrgoles de Notre Dame també han cridat l'atenció de Caganer.com, que ha ampliat les figures de còmic amb el superheroi Deadpool, Harley Quinn -amant i còmplice del Joker- i Wonder Woman. L'arbre mil·lenari d'Un monstruo viene a verme, la criatura mitològica de l'unicorn representada en un cavall blanc, LOL Surprise i Monkey D. Luffy del manga One Piece completen la nòmina de personatges de ficció.

Per aquesta temporada s'han afegit més perfils dedicats al món de les professions, com les de cirurgiana i cuinera, i del món esportiu, com les de golfista i de futbolista en versió femenina, de waterpolista -amb casquets blanc i blau- i de gimnasta -en rítmica. "Cada cop intentem incorporar més dones i moltes de les figures ja les tenim desdoblades", afegeix Alòs. La indumentària dels Sanfermines, i les figures del sol, la lluna, el lleó i el goril·la arrodoneixen la quarantena de nous caganers de fang dissenyats i elaborats artesanalment al taller de Torroella de Montgrí.

Els caganers de Caganer.com tenen el distintiu oficial de Producte Artesà Qualificat (PAQ), que atorga el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya i que reconeix les creacions de l'empresa del Baix Empordà com a figures artesanes «elaborades de forma manual, individual o en petites sèries». Alòs subratlla que "són figures fetes per nosaltres mateixos, pintades aquí a casa i amb productes de proximitat, ja que, per exemple, el fang prové de la Bisbal d'Empordà. Som molt curosos i busquem que les figures cada cop tinguin més qualitat".



Puigdemont, Obama, Trump i Messi, els més venuts

En la tradició dels pessebres catalans, el caganer és una figura entranyable, ineludible i respectada. Ja al segle XVIII, no hi havia pessebre sense caganer perquè es creia que posar-l'hi portava sort, salut i tranquil·litat, i adobava la terra del pessebre per l'any següent. L'empresa Caganer.com, de la família Alós-Pla, es manté fidel a aquesta tradició, i des de 1992 elabora artesanalment diversos caganers populars. Durant els darrers 27 anys, cada temporada ha creat noves figures que homenatgen personatges famosos, reals i de ficció. Les seves representacions de fang no pretenen ser una burla, sinó un tribut.

Ja des dels inicis Caganer.com va fixar-se l'objectiu de donar a conèixer la cultura catalana arreu del món i ho aconsegueixen any rere any a través de la creació de figures de personatges coneguts a diferents països, especialment polítics i esportistes. Així és com Caganer.com travessa fronteres i porta la cultura i tradició catalanes a les llars d'arreu del món i durant tot l'any. Entre les figures més venudes, del clàssic caganer amb barretina, dels inicis, han passat a encapçalar el rànquing Carles Puigdemont, Barack Obama, Donald Trump i Leo Messi.

Caganer.com experimenta una creixent internacionalització any rere any. Des de la seva web distribueix caganers a tot el món i va ser de les primeres empreses catalanes a crear una botiga online: ja l'any 2000 es van convertir en pioners del comerç en línia. Actualment, i després de més d'un quart de segle elaborant representacions de fang, el catàleg de Caganer.com compta a dia d'avui amb prop de 500 peces. Aquesta àmplia col·lecció es pot veure a la sala d'exposicions permanent situada a la seu de l'empresa, al número 11 del carrer Francesc Macià, de Torroella. Marc Alòs considera que "s'ha aconseguit que el caganer sigui conegut a arreu del món, els mitjans de comunicació hi han ajudat molt, però encara queda feina per fer. Abans, que una figura de caganer estigués a les botigues de souvenirs era una utopia; ara és una realitat".

Presents a diferents fires

La col·lecció de Caganer.com es pot veure a la seva pàgina web www.caganer.com, on també s'ofereix la possibilitat de comprar online les diferents figures o consultar els punts de venda.

Aquesta temporada els caganers de la família Alós-Pla, com ja és habitual, es podran comprar a diferents fires, entre el 24 de novembre i el 24 de desembre, que tindran lloc a Barcelona, Sabadell, Espinelves, Mataró, Granollers, Andorra, Figueres i Torroella de Montgrí. Entre la desena d'aquestes fires, seran presents a la de Santa Llúcia, a la nova del Port Vell de Barcelona i a la de la Sagrada Família.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/113912_laca-adepapelro-aliabori-john-onca-adogretathunbergfridakahlohazardimrbeanentrele-nove-figure-decaganercomdaque-tnadal-2.htm