logo
Imprimir
06-11-2019 | 09:23hs
•BAIX EMPORDà

Acte proclamació 8è Premi de Recerca Local i Presentació llibre 4a edició a Platja d'Aro

L'edició del quart volum amplia la col·lecció de monografies locals vinculades al guardó

El proper divendres 8 de novembre (19.30 h) la Biblioteca Mercè Rodoreda de Platja d'Aro, en el marc de les activitats de la Setmana de la Ciència, acull l'acte de proclamació del guardó del 8è Premi Jordi Comas de Recerca Local de Castell-Platja d'Aro, a càrrec del regidor de Cultura, Josep Amat; de l'alcalde, Maurici Jiménez; i de la presidenta de la Fundació Jordi Comas, Carme Hospital. Tot seguit, es presentarà el llibre publicat per l'Ajuntament amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, del treball guanyador de la quarta edició, l'any 2015: Abans que tot canviés. Les activitats tradicionals a la Vall d'Aro abans de l'arribada del turisme de masses, càrrec del seu autor Jaume Badias i Mata; llicenciat en Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia, i Màster en Museologia i Gestió del Patrimoni Cultural, autor de diversos llibres i articles de l'àmbit de l'etnologia i de l'arqueologia. Aquest és el quart volum editat pel consistori, amb la voluntat d'elaborar a partir del premi una col·lecció de monografies locals.

El Premi de Recerca Local, dotat amb 4.500 euros, està impulsat per l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro de la mà de la Biblioteca Mercè Rodoreda i amb la col·laboració de la Fundació Jordi Comas; i guardona cada any projectes inèdits d'investigació que puguin esdevenir un cop desenvolupats en un treball de recerca més extens sobre el municipi en qualsevol àmbit: geografia, història, economia, turisme, aspectes socials, esportius, culturals, mediambientals, biografies, folklore... El jurat de la convocatòria de la vuitena edició l'han format el regidor de Cultura de l'Ajuntament, Josep Amat; el director de la revista Gavarres, Pitu Basart; l'editor de la Revista del Baix Empordà, Gerard Xarles i el director de la Fundació Jordi Comas, Lluís Poch.

El projecte guanyador prendrà el relleu al doble guardó de la darrera edició (2018): El comerç de la sorra del comunicador i fotògraf Carles Torrent i Vilà sobre l'evolució del sector al municipi des dels seus inicis coincidint amb l'esclat turístic de la Costa Brava fins al present; i El Carnaval de Platja d'Aro: origen, història i evolució presentat a quatre mans pels periodistes J. Víctor Gay Frías i Carlus Gay i Puigbert, que analitza els antecedents i les diverses etapes de la celebració fins al seu format actual i la seva contribució en la promoció turística del municipi. Anteriorment -excepte l'any 2016 quan el premi va quedar desert- havien estat guardonats Ràdio Mi Amigo, de Joan Perich i Romero (2017) sobre la instal·lació a Platja d'Aro durant quatre anys, de 1974 a 1978, d'una de les emissores pirates més importants d'Europa. Abans que tot canviés. Les activitats tradicionals a la Vall d'Aro abans de l'arribada del turisme de masses de Jaume Badia i Matas (2015). S'Agaró i l'arquitecte Rafael Masó: la ciutat-jardí de Castell-Platja d'Aro. Arquitectura, urbanisme i paisatge noucentista al Mediterrani, de José Javier Guidi Sánchez i Sílvia Gómez Bermejo (2014). La comunitat rural de la Vall d'Aro al segle XV de Xavier Marcó; i Guerra i revolució a Castell-Platja d'Aro 1936-1937, de Jordi Bohigas (2013). Nit d'Aro. 60 anys de discoteques i sales de festa a Platja d'Aro, de Xavier Castillón (primera edició, l'any 2012).

Els Premis de Recerca Local de Castell-Platja d'Aro adopten el nom de Jordi Comas i Matamala (1945-2012), en record, reconeixement i homenatge a aquest empresari de l'hoteleria i la restauració amb diversos establiments al municipi, va ocupar la presidència i/o la vicepresidències de múltiples entitats turístiques i econòmiques (FOEG, Federació d'Hostaleria de Girona, Cambra de Comerç de Sant Feliu de Guíxols, Unió d'Empresaris d'Hostaleria de la Costa Brava Centre o Skal Club d'Espanya). També estigué vinculat durant quatre dècades al Patronat de Turisme Girona-Costa Brava. Va formar part de l'equip de govern de l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro (1970-1979), i contribuí a la transformació del Carnaval de Platja d'Aro, fa més de 40 anys, per convertir-lo en un esdeveniment de referència a tot el país. També s'associa el seu nom, justament, a la primera gran campanya de promoció turística internacional del municipi El amor se cita en Playa de Aro, entre d'altres iniciatives.
 




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/113530_acteproclamacio8epremiderecercalocalipre-entaciollibre4aedicioaplatjadaro-1.htm