logo
Imprimir
17-09-2019 | 14:49hs
•TARRAGONA

Dos projectes de recerca tarragonins reben una ajuda de 'la Caixa' per la seva excel·lència

L'aposta de "la Caixa" per la recerca, un compromís sòlid i sostingut en el temps

El compromís de "la Caixa" amb la recerca i la formació d'excel·lència té més de trenta anys, d'ençà que es va iniciar el Programa de Beques "la Caixa". Des d'aleshores, l'entitat ha destinat més de 500 milions d'euros a la formació, la recerca i la innovació. Poques institucions tenen al seu ADN aquest bagatge. "la Caixa" vol reafirmar el seu compromís amb la recerca i la societat atraient talent internacional i fomentant que els investigadors es quedin al territori; donant suport als investigadors de referència mundial que fan recerca de frontera, i, com a últim pas, impulsant la translació d'aquests resultats a la societat a través de la creació d'empreses, productes o tecnologia. En definitiva, "la Caixa" està fomentant un ecosistema global que va del laboratori a la societat.

Beques "la Caixa" de postdoctorat Junior Leader. A la segona convocatòria d'aquest programa competitiu s'han seleccionat 33 investigadors d'excel·lència de diferents nacionalitats per ajudar-los a dur a terme les seves recerques i fomentar així les carreres científiques d'alta qualitat i innovadores a Espanya i Portugal. De les 33 beques atorgades, 22 serviran per atreure talent investigador als centres Severo Ochoa o María de Maeztu, als Instituts de Recerca Sanitària Carlos III i als centres avaluats com a excel·lents per la Fundação para a Ciência e a Tecnologia de Portugal. Les altres 11 beques tenen l'objectiu de retenir talent per investigar a qualsevol universitat o centre espanyol o portuguès.

Una d'aquestes beques servirà a la recercadora Elodie Brisset per intentar esbrinar com pot el coneixement tradicional ajudar a protegir l'aigua? Ho farà des de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). El projecte SALTY «Water resource SustAinabiLiTY: minutes from ancient Persia» pretén investigar com es van enfrontar a l'escassetat d'aigua les successives civilitzacions de l'Antiga Pèrsia. Per tal d'assolir aquest objectiu, es combinarà l'estudi de tres fonts d'informació dels temps antics: la geologia, l'arqueologia i la història.

Suport a projectes de recerca en biomedicina i salut. En la segona edició d'aquesta convocatòria transparent, oberta i competitiva, "la Caixa" ha seleccionat 25 iniciatives de recerca en biomedicina i salut d'excel·lència científica i impacte social, ja sigui en investigació bàsica, clínica o translacional. Una de les novetats d'aquesta segona edició és la creació d'una línia específica de finançament per a tecnologies facilitadores en salut. L'objectiu d'aquesta convocatòria de salut és potenciar projectes d'excel·lència en la lluita contra les malalties amb més impacte, com ara les cardiovasculars, neurològiques, infeccioses i oncològiques.

Programa CaixaImpulse. Enguany, s'han concedit 21 ajudes promogudes per "la Caixa", amb la col·laboració de Caixa Capital Risc i EIT Health, dirigides a centres de recerca, universitats i hospitals, sense ànim de lucre, de tota la Unió Europea, que treballin en un projecte innovador de l'àmbit de la biomedicina. Des que va arrencar ara fa cinc anys, aquest programa ha afavorit la posada en marxa de 99 iniciatives, 14 de les quals ja s'han convertit en empreses derivades (spin-off).

Una d'aquestes beques servirà a una investigadora per dur a terme el seu projecte a Reus. La investigadora Isabel Huber intentarà respondre a la pregunta ¿Podem millorar el metabolisme humà?, a l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili. El seu treball es centra en el desenvolupament d'una innovadora intervenció basada en els probiòtics que, disminuint el succinat (metabòlit que augmenta en pacients amb obesitat i diabetis tipus 2) produït pels bacteris de l'intestí, disminuirà els nivells de succinat i millorarà les complicacions associades a l'obesitat. Aquest enfocament disruptiu «personalitzat» basat en els metabòlits suposarà un pas endavant cap a una estratègia probiòtica innovadora i personalitzada per a les complicacions derivades de l'obesitat.




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/103184_do-projecte-derecercatarragonin-rebenunaajudadelacaixaperla-evaexcellencia-1.htm