logo
Imprimir
14-09-2019 | 15:40hs
•LA SELVA

Santa Coloma de Farners dona la benvinguda a la Mulassa

La nova figura ja sortirà aquesta festa major i s'incorpora al bestiari de la Faràndula Colomenca

L'Ajuntament de Santa Coloma de Farners i la Faràndula Colomenca han presidit aquest divendres al vespre l'acte per donar la benvinguda a la nova figura del bestiari popular del municipi, la Mulassa i la seva comparsa. L'acte es va fer a la biblioteca Joan Vinyoli i en el seu transcurs es va presentar la figura, que la Faràndula, entitat local que té per objecte la promoció de la cultura tradicional i popular catalanes, utilitzarà en els seus actes. Per la seva banda, l'Ajuntament de la ciutat hi ha participat des de les regidories de Cultura i de Festes.

El projecte de construcció de la mulassa va ser un dels escollits per votació popular en el procés de pressupostos participatius de la ciutat, l'any 2018. La figura va ser encarregada al taller de l'escultor Toni Mujal, de Cardona, lloc on es produeixen i restauren gegants i altres figures festives d'arreu de Catalunya, i la música del seu ball (titulada «La mulassa li va dir a en Panxo») és composició del músic Nil Pujal. El projecte ha tingut un cost total de 11.949 euros, que s'han finançat entre el pressupost municipal i una subvenció del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Les figures del bestiari festiu colomenc participen a la festa major d'enguany, amb sortides el dijous dia 19 i el diumenge dia 22 de setembre. La cercavila serà animada per una formació de músics de l'Escola Municipal de Música de Santa Coloma de Farners i la Xaranga Damm-er.

La mulassa és una figura tradicional del bestiari català. Representa un ruc, o una mula, que pot anar guarnida o cavalcada per un personatge, o no, que es caracteritza, en les seves sortides, per fer entremaliadures i jocs esbojarrats. El seu ball precedeix a l'àliga, figura que representa la solemnitat del poder reial, a les ciutats que en tenen (Girona, Cervera, Tarragona, etc.). La mulassa és la segona figura del bestiari festiu colomenc, que des de l'any 1999 ja disposava d'una àliga. Les dues figures surten només per la festa major de la ciutat i les seves cercaviles s'han convertit en un dels actes centrals i de major participació dels actes de la festa major de la ciutat. Cada figura (àliga i mulassa) té una comparsa, música i coreografia de ball pròpies. La mulassa de Santa Coloma és cavalcada per un membre de faràndula que porta el capgròs d'en «Panxo» (Francesc Fontdevila), personatge local popular que a finals del segle XIX havia estat regidor del consistori municipal i propietari del bar Cercle de la Unió Farnenca. El capgròs el representa caricaturitzat i amb el distintiu lloro a l'espatlla, record de l'època que va estar a Amèrica, i ja de tornada, utilitzada com a reclam publicitari de la famosa «Pomada Panxo».




Link:
https://gironanoticies.com/noticia/102703_-antacolomadefarner-donalabenvingudaalamula-a-2.htm