Notícies més llegides




Salut


Girona

L'Obra Social 'la Caixa' amplia a Girona el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades

Salut  -  24/01/2017  -  11:51

Més de 700 persones de Girona al final de la seva vida han estat acompanyades per l'equip d'atenció psicosocial de l'Obra Social "la Caixa"


Obra Social 'la Caixa' /GN

Obra Social 'la Caixa' /GN




Amb una trajectòria de vuit anys, l'Obra Social "la Caixa" ha fet créixer el seu Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades amb la intenció d'atendre més persones que es troben al final de la seva vida i els seus familiars. Avui s'implementa a 120 hospitals de tot Espanya i a 129 unitats de suport domiciliari, a través de 42 equips d'atenció psicosocial (EAPS). Des que es va posar en marxa el 2009, el programa ha atès 193.144 pacients i 150.448 familiars a tot Espanya, i ha rebut una acollida i una valoració molt bones per part de pacients, familiars i comunitat mèdica.

«La salut és el bé més preuat, i a l'Obra Social "la Caixa" estem fermament compromesos a garantir l'atenció sanitària de les persones que passen per situacions difícils. Volem estar al seu costat, des dels infants hospitalitzats fins a les persones que pateixen una malaltia avançada i es troben a la fase final de la seva vida», ha afirmat Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària "la Caixa".

L'equip de professionals que desenvolupa el programa a Girona proporciona atenció psicosocial al Centre Sociosanitari la República, el Centre Sociosanitari Mutuam Girona, l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i l'Hospital Santa Caterina a través de la Mutuam Girona, i fins avui ha atès 703 pacients i 1.053 familiars

L'Obra Social "la Caixa" i Mutuam Girona han signat recentment un conveni que renova el compromís de continuar impulsant el 2017 el Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades a Girona.

Emmarcat en l'Estratègia en Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, aquest programa de l'Obra Social "la Caixa" vol complementar el model actual d'atenció a persones amb malalties avançades amb la finalitat d'oferir una atenció integral que tingui en compte els aspectes psicosocials: tant el suport psicològic i emocional, social i espiritual al pacient i als seus familiars, com l'atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l'acompanyament de voluntaris.

Les dimensions que milloren en el pacient són la psicològica, la social i l'espiritual. La primera avaluació científica duta a terme el 2014 conclou que l'atenció psicosocial que ofereix el programa, i que inclou les tres dimensions, respon a les necessitats i millora en el 90 % els símptomes que provoca la malaltia i que perjudiquen l'estat anímic i psicològic dels malalts. L'estudi conclou que el 92 % dels malalts qualifiquen d'excel·lent o de molt bona l'atenció rebuda, i prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la major part, de comunicació i de relació amb la família i el seu entorn) gràcies a aquest suport.

L'efectivitat de l'atenció espiritual

La dimensió espiritual es considera un eix central d'atenció a les necessitats dels pacients en situació de final de vida. Per això, i des que es va posar en marxa, el Programa de l'Obra Social "la Caixa" ha impulsat una avaluació del dolor espiritual, basada en les entrevistes que els professionals fan als pacients. En aquestes converses sorgeixen qüestions de caràcter transcendent, com la necessitat de ser reconegut com a persona; la necessitat de fer una revisió de la pròpia vida i del passat i trobar sentit a l'existència; la necessitat d'alliberar-se de la culpabilitat, de reconciliar-se i sentir-se en pau i perdonat; la necessitat d'un més enllà i d'una autèntica esperança; la necessitat d'expressar emocions i vivències religioses, i la necessitat d'estimar i ser estimat.

Les anàlisis fetes mostren que, després de la intervenció dels EAPS, aquestes necessitats essencials milloren o es mantenen estables, tot i la proximitat de la mort, en el 94 % de les persones ateses. A més, els resultats mostren que com més alt és el nivell de sofriment dels pacients, més alta és l'efectivitat de la intervenció de l'atenció psicosocial. Tot i partir d'una situació més severa, després de la intervenció de l'equip s'alleuja el sofriment fins a arribar a uns graus tolerables, similars als dels pacients que partien d'una situació millor.

En abordar les necessitats essencials, es redueix el malestar emocional d'aquests pacients, a la vegada que milloren altres components psicosocials i espirituals lligats a la situació, com ara l'ansietat, l'estat d'ànim, el sentit de la vida i la sensació de sentir-se en pau amb un mateix i amb els altres.

Un altre punt que cal destacar de l'avaluació del dolor espiritual és que les creences —siguin de tipus religiós, social, científic, filosòfic o místic— ajuden la persona que es troba en situació de malaltia avançada, de manera que presenta una millora addicional en el conjunt de dimensions avaluades. Els professionals dels EAPS ajuden els pacients a recuperar el valor que les seves creences els han proporcionat al llarg de la vida.

380.000 persones moren anualment a Espanya. 300.000 moren a conseqüència d'una malaltia crònica progressiva. 120.000 requereixen atenció especialitzada en cures pal·liatives.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...