Notícies més llegides




Entrevistes


Girona

Jordi Xuclà: "Mentre no siguem un país, hem de seguir treballant a Madrid"

Entrevistes  -  17/06/2016  -  23:10

El candidat de CDC al Congrés dels Diputats per Girona demana el vot "per enfortir el procés independentista"


Jordi Xuclà

Jordi Xuclà



Jordi Xuclà



Jordi Xuclà





Jordi Xuclà (1973, Olot) repeteix com a candidat de CDC a la circumscripció de Girona i ho fa amb l'objectiu de "tornar a guanyar les eleccions a la demarcació de Girona com ja va passar el desembre, i si pot ser, amb més vots dels que vam obtenir". Casat i amb dos fills, Xuclà és Llicenciat en Dret per la Universitat de Girona, i va començar la seva trajectòria política quan va ser secretari general de les Joventuts Nacionalistes de Catalunya. "Arribem en un millor moment respecte a les eleccions del desembre. El canvi de CDC a Democràcia i Llibertat va confondre a la gent, aleshores no teníem president de la Generalitat de Catalunya, i no sabíem si la legislatura tindria viabilitat", ha assegurat Xuclà al ser preguntat per les expectatives del seu partit pel 26-J.

Durant l'entrevista, el candidat de CDC al Congrés dels Diputats per Girona ha remarcat que "les comarques gironines estan ignorades per l'Estat" i en aquest sentit, ha assegurat que des de la seva formació faran tot per defensar els interessos dels gironins a Madrid. "En els darrers anys, Girona és la penúltima província en inversió per càpita i només superem a Granada", ha explicat Xuclà. Pel candidat de CDC a la Cambra baixa, l'impuls de l'economia i la reducció de l'atur són els grans reptes d'aquesta legislatura, així com la reducció dels índexs de corrupció institucional i civil. "La corrupció s'ha produït quan han fallat els mecanismes de control, i dins la política ho podem solucionar amb uns partits polítics i unes administracions amb les parets de vidre", ha comentat Xuclà. Tot i que l'objectiu de CDC és assolir la independència, Xuclà ha explicat el motiu pel qual es presenten a les eleccions generals del 26-J, i ha indicat que "els únics vots que serviran com a termòmetre per saber la salut de procés sobiranista seran els que vagin a CDC".

Amb quines expectatives arriba CDC de Girona al 26-J?

El nostre objectiu és tornar a guanyar les eleccions a la demarcació de Girona com ja va passar el desembre, i si pot ser, amb més vots dels que vam obtenir. Aquesta campanya electoral és imprevista i és l'expressió del fracàs de la política espanyola a l'hora d'arribar a acords. Des de la Segona Guerra Mundial només en tres països europeus han repetit eleccions, i per tant, el més normal és que hi hagi un acord. Si estem on estem és perquè els partits espanyols s'han tapat els ulls davant del que passa a Catalunya. Tenen un problema a partir del moment que nosaltres no formem part de la solució sinó que directament ens ignoren. Dit això, com que aquestes eleccions es fan com si fos un homenatge a Catalunya, doncs hem d'aprofitar-ho i assolir el màxim de vots sobiranistes i evidentment la millor opció és la de CDC. En aquest sentit, arribem en un millor moment respecte a les eleccions del desembre. El canvi de CDC a Democràcia i Llibertat va confondre a la gent, aleshores no teníem president de la Generalitat de Catalunya, i no sabíem si la legislatura tindria viabilitat. Ara tot això ja ho tenim, i a més, a partir del setembre arribarem amb expectatives de tornar a obrir diàleg sobre el full de ruta. Per tant crec que el 26 de juny els catalans i sobretot els gironins tenen l'oportunitat de donar confiança al lideratge renovat, fresc, dinàmic i determinat que és el que representa el president Carles Puigdemont.

Si l'objectiu del seu partit és la independència de Catalunya, per què es presenten a les eleccions espanyoles?

Ens hi presentem perquè els polítics sobiranistes hem de ser presents a tots els centres de poder on es prenen decisions. Quan hi ha eleccions europees també intentem assolir el màxim de representació per tal de defensar els nostres interessos, doncs aquí passa exactament el mateix. Com deia Joan Fuster, la política la fas o te la fan. Mentre no assolim la independència, hem de ser a Madrid per aturar els cops i el mal que ha fet el PP durant la legislatura.

Quins interessos defensareu al Congrés dels Diputats per la província de Girona?

L'Estat espanyol ignora les comarques gironines. En els darrers anys, Girona és la penúltima província en inversió per càpita i només superem a Granada. El 1995 es va anunciar el desdoblament de la N-II, i 21 anys després no s'ha desdoblat completament. També és un exemple extrem que la Generalitat de Catalunya hagi pagat el 50% de la rehabilitació de l'Estació de Flaçà quan és competència d'ADIF. I no menys sagnant és la negativa de l'Estat envers el projecte d'una estació amb baixador que es vol fer a l'Aeroport de Girona. Excepcionalment estem disposats a ser cornuts, pagar el beure i fer la inversió, i l'Estat ens posa pals a les rodes al nostre desenvolupament econòmic. A més, la inversió en Costes també ha baixat en picat a les comarques gironines. El cas de la platja de Sabadell de Blanes és un dels molts exemples que trobem a la província. Com a candidat de CDC a Girona, defensaré els nostres interessos a Madrid i ho farem arrencant el màxim d'inversió possible per la demarcació, sobretot pel seu desenvolupament econòmic i la creació de llocs de treball.

Precisament l'atur és un dels grans reptes a la demarcació de Girona, quines mesures impulsareu per reduir-ne el percentatge?

Fa set anys que estem en una crisi econòmica bestial i això ha perjudicat a una generació que ha accedit al mercat laboral però ho ha fet amb uns salaris molt baixos. Per tant, el que hem de fer és impulsar la creació de llocs de treball de qualitat. En qualsevol societat hi ha feines que desapareixen i altres que neixen i es desenvolupen. A Europa hi ha països com Àustria o Dinamarca que tenen un valor afegit en la seva activitat econòmica, i Catalunya podria ser un d'aquests països. A les comarques gironines tenim un gran potencial econòmic sobretot gràcies al turisme. Però no és el mateix el turisme de sol i platja que el de qualitat. Totes són perfectament viables. Nosaltres hem de mirar que la gent es pugui guanyar la vida amb sous més dignes i per això cal un model productiu diferent a l'actual. Des de CDC proposem l'increment del Salari Mínim Interprofessional perquè si obliguem a les empreses a fer-ho, els treballs seran més dignes i hi haurà més consum. També hem de fer que l'Impost de Societats sigui per tots el mateix. No volem que per uns sigui del 50 i per altres un 20. Hem de fer tot el possible perquè els empresaris tinguin totes les facilitats a l'hora de seguir amb els seus negocis i d'impulsar-ne de nous. Una de les conseqüències de la crisi ha estat l'economia submergida i per tant hem de canviar de paradigma. Estem poc esperançats amb el projecte espanyol, per això volem tenir tots els instruments. Volem que els catalans tinguin una qualitat de vida millor que l'actual i això passa per tenir el màxim de suport el 26-J.

Com ha comentat, els joves són un dels grans perjudicats per la crisi. Quines propostes teniu per a ells a l'hora de trobar feina?

Hi ha un model que la Generalitat aplica però que s'ha de millorar, que és la formació dual. Actualment a Espanya hi ha més estudiants universitaris per càpita que a molts països europeus, i paral·lelament no es valora la gent que aprèn un ofici. Hem de fer una formació dual més elaborada i això també passa per canviar alguns dels instruments d'educació. Les noves tecnologies han canviat els patrons d'educació i ens hem d'adaptar als nous temps. Durant aquesta campanya estic veient que hi ha feines que estan desapareixent i al mateix temps, veig que sorgeixen nous nínxols de treball i gent jove que tira endavant. És evident que la Generalitat i l'Estat, fins on arriben les seves competències, han d'acompanyar als joves però també és veritat que ara som flexibles. Com a partit i com a societat ens hem d'adaptar a les circumstàncies i defensar el que creiem que és just. En aquest sentit, CDC ho farà tot per defensar els interessos de tots els catalans i catalanes.

La corrupció també és un dels grans problemes que afecten a la política i al conjunt de la societat. Què s'ha de fer per eradicar-la?

La corrupció s'ha produït quan han fallat els mecanismes de control, i dins la política ho podem solucionar amb uns partits polítics i unes administracions amb les parets de vidre. En aquest sentit, la meva declaració de béns està a la pàgina web del Congrés dels Diputats, i tothom pot tenir-hi accés. Voluntàriament, sense que ningú m'hi obligués, també vaig decidir fer dedicació exclusiva a la vida parlamentària. Hi ha moltes fórmules per acabar amb la corrupció i tallar-la de soca arrel. La meva funció com a polític no és fer quatre frases fàcils a la tribuna del Congrés dels Diputats o en un míting electoral, sinó mirar la lletra petita, proposar bones iniciatives i també detectar aquelles persones o empreses que fan activitats il·lícites. Per exemple, vaig estar dos anys treballant per destapar el "Cas TP Ferro". Aquesta és la meva feina i la vull exercir fins a les darreres conseqüències. Això és política de qualitat i no la política que practiquen molts partits polítics que es passen al dia a la televisió. Els ciutadans volen solucions i polítics decents, i no una política de 'tweets' i shows mediàtics.

Un dels partits que practica la política de 'tweets' i que aprofita l'espai televisiu és Podemos. Què en pensa d'aquesta formació i del seu compromís amb el 'dret a decidir' dels catalans?

Podemos ve a substituir el PSOE. Tenen unes bases ideològiques que van més enllà de la socialdemocràcia i tenen inspiracions amb la Veneçuela de Maduro, però actualment passen per un procés de maquillatge i moderació per captar vots del centre polític espanyol. A l'inici de la campanya electoral, Pablo Iglesias va assegurar que Podemos és garantia de la unitat d'Espanya, i Tania Sánchez va dir que el nacionalisme és excloent i racista. Amb aquesta gent no arribarem a l'exercici del dret democràtic a l'autodeterminació. La gent s'ha de treure el vel de la cara. Si algú té pensat votar Podemos per aturar el PP, que sàpiga que CDC té 15 punts programàtics i el primer d'aquests diu que amb el vot de CDC mai es donarà suport, ni per activa ni per passiva, a cap membre del PP i molt menys de Mariano Rajoy. Els únics vots que serviran com a termòmetre per saber la salut de procés sobiranista seran els que vagin a CDC. I per això demano el vot per la nostra candidatura.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...