Notícies més llegides




Tarragona


Reus

Exposició "Joan Prim i Prats (Reus, 1814 – Madrid, 1870)".

Tarragona  -  21/09/2014  -  21:46

La mostra es podrà visitar al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) fins al proper 25 de gener de 2015.


GIRONANOTICIES.COM

GIRONANOTICIES.COM




El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va assistir a la inauguració de l'exposició "Joan Prim i Prats (Reus, 1814 – Madrid, 1870)", que serà un dels principals actes del Bicentenari del General Prim impulsat durant aquest any 2014 des de la ciutat de Reus. La mostra es podrà visitar al Museu de Reus (raval de Santa Anna, 59) fins al proper 25 de gener de 2015. A l'acte d'inauguració de l'exposició també hi van ser presents l'alcalde de Reus, Carles Pellicer; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Joaquim Nin, i diversos membres del Comitè Organitzador i de la Sociedad del Bicentenario Prim de Madrid.

Aquesta mostra repassarà la trajectòria personal, militar i política del general reusenc, que va arribar a presidir el Govern espanyol (1869-1870). Per primera vegada es reuneixen en una exposició importants materials personals del general, pertanyents a la col•lecció privada Rubio Aragonés, juntament amb documents de l’època i peces provinents dels fons del Museu de Reus i d’altres cedents particulars.

El muntatge, que ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Tarragona, ha estat comissariat per l’equip tècnic del Museu de Reus, i fa una proposta de continguts distribuïda per les dues sales de la planta baixa del Museu, recentment rehabilitades per poder acollir en condicions òptimes les exposicions dedicades a Fortuny, Tapiró i Prim.

Durant l'acte d'inauguració de la mostra, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, es va referir a l'exposició com "un magnífic recorregut per la vida del General Prim, per la seva carrera militar i per la seva faceta de polític compromès i controvertit". Així mateix, va assegurar que a la mostra també s'hi pot descobrir "un Joan Prim humà, vist des d'una dimensió més popular". Finalment, Poblet va manifestar que "estudiar Prim, significa estudiar política i història".

Al seu torn, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, va assegurar que la mostra ens convida a resseguir "els grans fets polítics i de caràcter personal que marquen la biografia del general", així com la seva estreta relació amb Reus, "la ciutat que el va veure néixer i que va contribuir decisivament a modelar el seu caràcter". Així mateix, va posar de manifest que amb aquesta mostra, així com amb la resta d'activitats que s'han dut a terme en el marc del Bicentenari del General Prim, "hem volgut reivindicar i recuperar la figura del general, "perquè parlar de Prim, és parlar de Reus".

Els àmbits que presenta l’exposició són els següents:

•El Prim reusenc. S’expliquen els seus primers anys de vida, els orígens i activitat familiars i els principals fets que el van influir durant la joventut.

•La carrera militar a la Península. Es descriuen els inicis del jove Prim en la carrera militar fins al seu nomenament com a coronel l’any 1839. En aquest àmbit també s’esmenta el paper de Joan Prim en els fets de 1843, en concret el bombardeig de Reus per part del general Zurbano i la revolta de la Jamància.

Les activitats militars i diplomàtiques a l’estranger
Es poden conèixer quins van ser els principals comandaments militars de Prim a Puerto Rico, Crimea i Mèxic. Hi ha un apartat específic dedicat a Prim i la guerra d’Àfrica, a partir de la qual es va consolidar la imatge del general com a heroi popular.

La política estatal
En la seva faceta política, Prim destacà com a diputat, senador i conspirador. També es fa una referència al rol d’estadista a l’hora de rebre l’encàrrec de presidir el Consell de Ministres i trobar un nou monarca per a l’estat espanyol.

L’home i el personatge
És el darrer apartat de l’exposició, en què es repassa el vessant més humà de Joan Prim i també la dimensió popular i com a personatge públic, amb una forta influència com a figura icònica entre les masses tant durant la seva vida com després de la seva mort.


Autor: Redacció





Comentaris (0)


La finalitat d'aquest servei és sumar valor a les notes i establir un contacte més fluid amb els nostres lectors. Els comentaris han acotar al tema de discussió. S'apreciarà la brevetat i claredat dels textos, i el bon ús del llenguatge: les males paraules i els insults no seran publicats


Comentaris a Facebook


Traducir con Google Translate

Bandera Inglaterra Bandera de España Bandera de Catalunya Bandera de Francia

Canal motor
Farmacias
Cronicas del congreso
Perpignan la Rayonnante
Tecnologia

radio en directo Radio en directo

radio en directo Radio en directo (Deportivo)

Gastronomia I Classificats


Imatges del dia



Enlaces de interes

Opinió


alt - Alejandro Fernández

Carles Enric

Alejandro y el momento histórico

El Partido Popular ha elegido a Alejandro Fernández como su candidato para las próximas elecciones...


alt - El presidente del PP de Cataluña, Alejandro Fernández

Carles Enric

PP y Ciudadanos deben ir juntos en las elecciones

El abandono del PSOE a sus votantes para mantener a Pedro Sánchez deja a su candidatura en una posi...